Wethouder beïnvloedde centrumplan
Matthie Bergman _ Er is nauw contact geweest tussen wethouder Odile Rasch (D66) en (coalitie)partijen over de plannen voor de herinrichting van het centrum van Bergen. Dat staat haaks op de gedachte achter het duale stelsel. Dat beoogt immers een strikte scheiding tussen uitvoerende macht (burgemeester en wethouders) en controlerende macht (gemeenteraad.)
Het regelmatige contact tussen de verantwoordelijke wethouder en de coalitiefracties blijkt uit de 883 e-mails van Rasch, die de Stichting Mooier Bergen na onder meer een beroep op de Wet Openbaarheid van Bestuur boven tafel heeft gehaald.
Rasch mailt aan de vooravond van een raadsinformatiebijeenkomst op 17 november 2016 aan de ambtelijke projectleiders: ,,D66 heeft alvast wat voorbereiding gedaan. Lijkt me goed dit samen nog even door te nemen.’’ Een paar dagen later stuurt dezelfde ambtenaar een mail met de tekst: ,,Hierbij een sneak preview van de vragen van D66.’’
Aan dezelfde vooravond mailt de ambtenaar aan de wethouder: ,,Voor het thema stedenbouw en cultuurhistorie is 30 minuten ingeschat, aangezien hier het zwaartepunt voor het college ligt bij de keuze. Wil je proberen ervoor te zorgen dat raadsleden over deze onderwerpen goede vragen stellen?’’ Het ging daarbij om de keus tussen het plan De 7 Dorpelingen en het alternatief In Harmonie van de Stichting Mooier Bergen.
De raad nam op 15 december 2016 een besluit. Rasch twee weken daarvoor aan de ambtenaar: ,,Melvin (Wals, D66; red.) komt waarschijnlijk met een amendement om de supermarkt Aldi uit het plan van De 7 Dorpelingen te sleutelen.’’ Zij wist de uitkomst van de stemming al: ,,Wordt niet gesteund.’’